gezonde &
duurzame materialen
Duurzame producten voor jouw woon- of werkplek
Als je toe bent aan een gezonde woon- of werkplek waar je je echt thuis voelt, is een doordacht interieurontwerp de allereerste stap. Om die plannen daarna tot werkelijkheid te brengen, heb je de juiste materialen en producten nodig. Maar waar kun je uit kiezen en waar moet je op letten?
In de afgelopen tien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met allerlei duurzame merken en mooie materialen. We helpen je om voor jouw huis, kantoor, school of recreatieplek de best passende producten en materialen te kiezen.
Duurzame interieurmerken
Palau
Palau is een Nederlands meubelmerk dat sterk gericht is op maatwerk. Ze maken bijvoorbeeld modulaire meubels die op allerlei manieren te plaatsen zijn. Palau gebruikt ecologische schuimen en werkt vooral met stoffenleveranciers die Ökotex-keurmerken hebben.
Ogreen
Planten zorgen voor een goede akoestiek, een rustgevende omgeving en een gezonde en natuurlijke luchtzuivering. Ogreen kweekt duurzame kamerplanten en rekent precies uit hoeveel en welke kamerplanten je nodig hebt voor een gezonde woon- of werkomgeving.
Luctra
Door goed na te denken over een verlichtingsplan kun je gezonder en productiever werken. Luctra is een verlichtingslijn die je persoonlijk kunt instellen naar je eigen bioritme. Daarmee kun je bijvoorbeeld vermoeidheidsdipjes verminderen.
Kvadrat
Kvadrat maakt Europese kwaliteitsstoffen voor meubels en gordijnen. Het zijn duurzame en prachtige stoffen voor zakelijk en particulier gebruik. Geen snel gemaakte stoffen voor één seizoen, maar kwaliteit om tientallen jaren van te genieten.
Woud
Woud is een Deense lijn van mooie, eenvoudige designproducten die ook nog heel betaalbaar zijn. Ze maken minimalistisch ontworpen producten, zoals meubels, verlichting en accessoires. Alle producten worden in Europa gemaakt.
De Ploeg
De Ploeg is een Nederlandse stoffenleverancier die al bijna 100 jaar bestaat. Ze staan bekend om hun kwaliteit en hun eigen grafische sfeer. Ze besteden veel aandacht aan duurzaamheid en zijn heel innovatief.
Tretford
Tretford maakt tapijten met Kasjmier geitenhaar en wol. De tapijttegels en losse kleden zijn geluiddempend, vochtregulerend, gemakkelijk te onderhouden en goed voor het binnenklimaat. Het geitenhaar en de wol komen uit Mongolië en het tapijt wordt geweven in Duitsland.
Libeco
België staat bekend om hun goede kwaliteit linnen. In de streek waar Libeco is gevestigd wordt al eeuwen vlas geteeld. Zij maken bijzonder mooie producten voor interieur, slapen, badkamer, gordijnen, karpetten en accessoires.
Design Label Vij5
Design Label Vij5 is een coöperatie met allerlei Nederlandse ontwerpers. Alle producten van het label zijn heel minimalistisch ontworpen. De meubels, verlichting en accessoires zijn zoveel mogelijk gemaakt van duurzame materialen en er is veel transparantie over de herkomst.
Ruckstuhl
Het Zwitserse Ruckstuhl maakt al meer dan honderd jaar prachtige tapijten van natuurlijke materialen zoals wol, sisal, linnen en viscose. Het zijn ambachtelijke kwaliteitsproducten met veel aandacht voor design, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.
Vorwerk
Vorwerk is een Duitse vloerenproducent. Ook zij maken al meer dan honderd jaar tapijten en harde vloeren. De tapijten hebben een duurzame en biologisch afbreekbare rug. En ze maken bijvoorbeeld innovatieve harde pvc-vloeren van 95% plantenmateriaal.
Forbo
Forbo maakt mooie duurzame vloeren van marmoleum voor particulieren en bedrijven. Marmoleum wordt voor 97% gemaakt van natuurlijke materialen en is in alle kleuren en vormen te leggen. Forbo is een Nederlands bedrijf en produceert hun marmoleum CO2-neutraal.
Ecotec
Verf heeft veel invloed op de luchtkwaliteit van huizen en bedrijven. Ecotec is een leverancier van milieuvriendelijke verf. Hun leemverf en natuurverf zijn vrij van schadelijke stoffen en reguleren de luchtvochtigheid doordat ze ademend en dampdoorlatend zijn.
De mooiste ecologische merken en materialen
Het lijkt soms moeilijk om een duurzaam interieur te vinden dat echt bij jou past. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je hulp bij het zoeken naar ecologische merken of materialen die jouw interieurwensen werkelijkheid maken? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek, je bent van harte welkom.
Wil je meer weten over duurzame interieurproducten?
Duurzame materialen vanuit de Bouwbiologie
We werken al tien jaar op basis van de principes uit de bouwbiologie, een manier van werken die je kunt zien als de overtreffende trap van duurzaam bouwen. Bouwbiologie richt zich niet alleen op natuurlijke materialen en een gezonde aarde, maar ook op je eigen gezondheid. Door op die manier te werken, creëren we een mooie plek in harmonie met de natuur én met een gezond binnenklimaat. We geven je graag een indruk van de thema’s binnen de bouwbiologie. Samen met jou kiezen we materialen die voor alle thema’s de beste samenhang hebben.
Luchtkwaliteit
Alle materialen die je gebruikt hebben invloed op de luchtkwaliteit in een ruimte. Het is daarom belangrijk om die materialen met aandacht te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld verf gebruiken die de luchtkwaliteit niet belast en zelfs actief verbeterd. Ook ventilatie en het gebruik van planten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren.
Vloeren
Een duurzame, gezonde vloer kan van allerlei materialen gemaakt zijn. Je kunt natuurlijk denken aan hout, maar er is veel meer mogelijk. Afhankelijk van je smaak en het gebruik van de ruimte, kun je bijvoorbeeld kiezen voor bamboe, marmoleum of pvc gemaakt van plantenmateriaal.
Wanden
De wanden van je huis of werkplek nemen veel vierkante meters in beslag en zijn daarmee een belangrijk onderdeel van duurzaam en gezond leven en werken. Wij adviseren je over alle mogelijkheden in natuurlijke verf zoals leemverf, leemstuc of kalkverf.
Isolatie
Je kunt isoleren met steen- of glaswol, maar beide materialen zijn behoorlijk slecht voor je gezondheid. Gelukkig zijn er ook allerlei mooie natuurlijke materialen waar je je huis mee kunt isoleren. Vanuit de principes van de bouwbiologie gebruiken we bijvoorbeeld graag hennep, vlas, houtvezel of papiervlokken.
Energie
Als je duurzaam wilt wonen, besteed je natuurlijk aandacht aan het gebruik van energie. Lage temperatuurverwarming is bijvoorbeeld niet alleen energiezuinig, maar zorgt ook voor een gezonde luchtcirculatie in je huis. We denken met je mee over de beste keuze in duurzame verwarming, zelfvoorzienende energie of stralingsarm wonen.
Licht & akoestiek
We kijken samen naar een goed lichtplan voor jouw plek. Hoe komt het daglicht de ruimte binnen en hoe zorg je ervoor dat dat licht niet te weinig maar ook niet te veel is? Ook adviseren we je in het gebruik van materialen die voor een prettige akoestiek zorgen.
Vrijblijvend
gesprek?
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen om jouw woon- of werkplek te veranderen in een gezonde plek waar je je thuis voelt?